Kutyahám felhelyezése - Hogy csináljam?

Segítünk, hogy a kutyahám felhelyezése Önnek se okozzon gondot.

 

A Julius-K9® IDC® kutyahám feladása nagyon egyszerű feladat, ennek ellenére sajnos sok rossz példát látunk a felhasználók körében, illetve sok kérdés merül fel a témával kapcsolatban az interneten. (pl. GYAKORIKÉRDÉSEK.HU)

Ezzel a blogbejegyzéssel azoknak a gazdiknak szeretnénk segítséget adni, akik nem tudják hogyan rakják rá a hámot kedvencükre.

Ahhoz, hogy az újonnan vásárolt Julius-K9 hám hosszú időn át nyújtsa a tőle elvárható magas minőséget fontos, hogy helyesen használjuk illetve az első séta előtt megfelelő módon állítsuk be a hevedereket.

Minden Julius-K9 hámon két heveder található:

  • Mellöv
  • Has alatti öv

A kutyahám felhelyezése során az öveket úgy kell beállítani hogy se túl lazák se túl szorosak ne legyenek. Amennyiben lazára hagyjuk a hevedereket a kutya hátrafelé könnyedén kibújhat a hámból, ha pedig túl szoros, akkor kidörzsölheti a bőrét. Ezért:

    1. A mellöv úgy legyen beállítva, hogy négy ujjunk kényelmesen elférjen a kutya mellső lába és a has alatti heveder között
    2. A has alatti heveder akkor megfelelő bőségű, ha a kutya hátán a hám alá be tudjuk csúsztatni a tenyerünket

A hevedereket csak egyszer kell jól beállítani, a későbbi használat során a has alatti hevederen lévő törésbiztos csat segítségével lehet rögzíteni, illetve kioldani a kutyahámot.

 

 

A fenti videón is látszik milyen könnyű a kutyahám feladása, illetve levétele.

Örök kérdés, hogy a hám vagy a nyakörv a megfelelő választás a sétáltatáshoz, erről többek között a kutyatrukkok illetve a britt BarkPost blog is hosszasan ír. Ám a kutyahám helyes használata során a lefelé mutató mellövnek köszönhetően a póráz használatával a séta során fellépő húzóerő a kutya mellkasizomzatát és nem pedig a nyakat fogja terhelni. Ez mindenképp előnynek számít a kistestű kutyafajták valamint az idősebb kutyák számára. Mivel az ő légcsövük, gégéjük érzékenyebb, ezért már a nyakörv kisebb rántására is gyakran köhögnek. 

Az ügyfelünk által beküldött képen a kutyahám felhelyezésének egy elrettentő példáját látjuk.

 

Julius-K9 hám mellöv beállítás

 

Mivel a mellöv nincs megfelelően rögzítve a kutya bármikor könnyen ki tud szabadulni a hámból. A tépőzáras részt nem a felirat helyére, hanem félbehajtva az öv belső felületéhez kell rögzíteni.

 

A Julius-K9 hám csak helyes használat esetén nyújtja azt a magas minőséget melyet a tesztek alatt bizonyított. Rosszul rögzített mellkas heveder esetén a terhelés nem megfelelő módon oszlik el, és a nyomáselosztó párna vagy az y-öv használata sem kivitelezhető.

Az oldalsó tépőzáras rész felhasználására ráadásul számtalan jobb lehetőség kínálkozik. Közel 600 féle előregyártott felirat közül választhatunk, de ha ez sem lenne elég, akkor egyedi logót is készíttethetünk. De akár oldaltáskát is rögzíthetünk rá, mely alkalmas jutalomfalat, személyes irat, oltási könyv vagy akár telefon tárolására is.

 

A helyes méretezésről, és kutyahám felhelyezéséről bővebben a gyakori kérdések menüpontban olvashat, ahol több hasznos információt is közzétettünk vagy a kutyahám kategóriából letöltheti hivatalos pdf fájlunkat is.