Close
0 db
Nincs termék a bevásárlókosárba.
Julius-K9 termékek
  Filters
  Magyar / Romanian
  Keresés

  Kérdezz-felelek - A kutyahám beállítása és használata

  Korábban egy blogbejegyzésünkben már írtunk a kutyahám szabályos felhelyezéséről. Viszont a mai napig kapunk több olyan visszajelzést, hogy hiába adják rá megfelelőena hám mégis kisebesíti a kutya bőrét. Így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mit csinálok rosszul? Rossz méretet rendeltem? Vagy szimplán csak a beállítással van bajEbben a cikkünkben többek között ezt a problémát igyekszünk orvosolni.

   

  * A képen egy rossz hámbeállításból adódó sérülés látható.

  Az első és legfontosabb lépés: Milyen méretű hámot rendeljek?

  Ahhoz, hogy a Julius-K9 hám a tőle elvárható kiváló minőséget nyújtsa a sétáltatás vagy tréningek során, elengedhetetlenül szükséges a megfelelő méret kiválasztása. Lássuk ennek a folyamatát pontokba szedve:

  • Mérés

  Elsőként mérjük meg kutyánkat: kölyök- és kisméretű kutyus esetén a mellső lábak mögött ujjnyi távolságra tegyük ezt meg, közepes- és nagyméretű kutyánál pedig 4 ujjnyira mérjük le mellkasának kerületét. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük:


  • Hámméret választás

  Ezután a mérettáblázat alapján már egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik hám lesz a megfelelő kedvencünk számára.

  • Pont mérethatáron van a kutyám. Mit tegyek?

  Amennyiben kutyusod mellkaskörfogata alapján mérethatárra esik, érdemes a nagyobb méretű hámot választani. Pl. Beagle-ünk 58-60 cm-es mellkasára már 0-s méretű hámot szoktunk javasolni. Illetve kedvencünk súlyával is tisztában kell lennünk a minél pontosabb eredmény érdekében.

  Megkaptam a hámot, de hogyan állítsam be?

  A Julius-K9 hámokon két heveder található: a mellöv és a has alatti öv. Nagyon fontos, hogy ne legyenek se túl lazák, se túl szorosak. Ugyanis, ha túl lazára hagyjuk hátrafelé kibújhat a kutyus a hámból, viszont, ha túl szoros, akkor kidörzsölheti a bőrét. 

  Miután kivettük a csomagból a hámot, a csatot bátran kicsatolhatjuk és ezzel szabaddá válik a mellöv. Ezzel annyi a teendőnk, hogy a vele szemben található fémkarikán átfűzzük és visszahúzva alá a tépőzár segítségével összetapasztjukA láthatósági csíknak mindenképp kívül kell lennie! Helyes beállítás esetén a kistermetű ebeknél 2, a közepes- és nagytermetű fajtáknál, pedig 4 ujjunk kényelmesen elfér a kutya mellső lába és a has alatti heveder között. 

  A Julius-K9 kutyahámok maximálisan felhasználóbarátak. Kedvencünkre való feladása könnyebb, hisz csak átbújtatod a fején és a mellkasánál összecsatolod. A has alatti öv beállítása akkor megfelelő, ha a kutya háta és a hám közé be tudjuk csúsztatni a tenyerünket. 

  Az alábbi videó vizuálisan is szemlélteti a leírtakat:

  A beállítást minden egyes használat előtt meg kell ismételni?

  NEM. Ha a fent említett dolgokra odafigyelünk és elérjük az ideális beállítást, akkor a későbbi sétáink, előtt ezzel már nem kell bajlódnunk. Ráadjuk a kutyusra a hámot, a has alatti öv csatja segítségével rögzítjük és már indulhatunk is a szabadba.

  Általában hosszú túrákra is magammal viszem a kutyám. Szükség van emiatt extra beállításra?

  Egy egyszerű hasonlattal élve, ha felveszel egy cipőt és elmész túrázni benne egyenletlen talajra, ráadásul egész napra, nyilván nem ugyanolyan lesz a komfortérzet, mintha csak sétálnál a városban egy fél órát. Ugyanis a láb megdagad, izzad különösen nyáron. 

  TIPP: A kutyahám is teljesen más funkciót tölt be kedvencünkön, egy rendezvényen vagy forgalmas utak mentén illetve egy szabadabb környezetben, pl. erdőben, vízparton. Ezért érdemes számításba venni a beállításnál, hogy ha levisszük a kutyust sétálni 1 órára, emberek közé, ahol autók is jönnek-mennek, akkor javasolt kicsit szorosabbra állítani, míg a forgalmas utaktól távol, túrák alkalmával lehet picit lazább a hám.