Kérdezz-felelek - A Julius-K9 kutyahám beállítása és használata

Korábbi blogbejegyzésünkben már írtunk a kutyahám szabályos felhelyezéséről. Viszont a mai napig kapunk több olyan visszajelzést, hogy hiába adják rá megfelelően, a hám mégis kisebesíti a kutya bőrét. Így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mit csinálok rosszul? Rossz méretet rendeltem? Vagy szimplán csak a beállítással van baj? Ebben a cikkünkben többek között ezt a problémát igyekszünk orvosolni.

 

Kutyahám miatt sérülés

* A képen egy rossz hámbeállításból adódó sérülés látható.

 

 

Az első és legfontosabb lépés: Milyen méretű hámot rendeljek?

 

Ahhoz, hogy a Julius-K9 hám a tőle elvárható kiváló minőséget nyújtsa a sétáltatás vagy tréningek során, elengedhetetlenül szükséges a megfelelő méret kiválasztása. Lássuk ennek a folyamatát pontokba szedve:

 

1.Mérés

Elsőként mérjük meg kutyánkat: kölyök- és kisméretű kutyus esetén a mellső lábak mögött 2 ujjnyi távolságra tegyük ezt meg, közepes- és nagyméretű kutyánál pedig 4 ujjnyira mérjük le mellkasának kerületét. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük:

 

 

 

 

2.Hámméret választás

Ezután a mérettáblázat alapján már egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik hám lesz a megfelelő kedvencünk számára.

 

 

Julius-K9 kutyahám mérettáblázat

 

 

Pont mérethatáron van a kutyám. Mit tegyek?

 

Amennyiben kutyusod mellkaskörfogata alapján mérethatárra esik, érdemes a nagyobb méretű hámot választani. Pl. Beagle-ünk 58-60 cm-es mellkasára már 0-s méretű hámot szoktunk javasolni. Illetve kedvencünk súlyával is tisztában kell lennünk a minél pontosabb eredmény érdekében.

 

Megkaptam a hámot, de hogyan állítsam be?

 

A Julius-K9 hámokon két heveder található: a mellöv és a has alatti öv. Nagyon fontos, hogy ne legyenek se túl lazák, se túl szorosak. Ugyanis, ha túl lazára hagyjuk hátrafelé kibújhat a kutyus a hámból, viszont, ha túl szoros, akkor kidörzsölheti a bőrét. 

Miután kivettük a csomagból a hámot, a csatot bátran kicsatolhatjuk és ezzel szabaddá válik a mellöv. Ezzel annyi a teendőnk, hogy a vele szemben található fémkarikán átfűzzük és visszahúzva alá a tépőzár segítségével összetapasztjuk. A láthatósági csíknak mindenképp kívül kell lennie! Helyes beállítás esetén a kistermetű ebeknél 2, a közepes- és nagytermetű fajtáknál, pedig 4 ujjunk kényelmesen elfér a kutya mellső lába és a has alatti heveder között. 

A Julius-K9 kutyahámok maximálisan felhasználóbarátak. Kedvencünkre való feladása könnyebb, hisz csak átbújtatod a fején és a mellkasánál összecsatolod. A has alatti öv beállítása akkor megfelelő, ha a kutya háta és a hám közé be tudjuk csúsztatni a tenyerünket. 

 

 

Az alábbi videó vizuálisan is szemlélteti a leírtakat:

 

 

A beállítást minden egyes használat előtt meg kell ismételni?


NEM. Ha a fent említett dolgokra odafigyelünk és elérjük az ideális beállítást, akkor a későbbi sétáink, előtt ezzel már nem kell bajlódnunk. Ráadjuk a kutyusra a hámot, a has alatti öv csatja segítségével rögzítjük és már indulhatunk is a szabadba.

 

 

Általában hosszú túrákra is magammal viszem a kutyám. Szükség van emiatt extra beállításra?

 

 

 

Egy egyszerű hasonlattal élve, ha felveszel egy cipőt és elmész túrázni benne egyenletlen talajra, ráadásul egész napra, nyilván nem ugyanolyan lesz a komfortérzet, mintha csak sétálnál a városban egy fél órát. Ugyanis a láb megdagad, izzad különösen nyáron. 

 

  • TIPP: A kutyahám is teljesen más funkciót tölt be kedvencünkön, egy rendezvényen vagy forgalmas utak mentén illetve egy szabadabb környezetben, pl. erdőben, vízparton. Ezért érdemes számításba venni a beállításnál, hogy ha levisszük a kutyust sétálni 1 órára, emberek közé, ahol autók is jönnek-mennek, akkor javasolt kicsit szorosabbra állítani, míg a forgalmas utaktól távol, túrák alkalmával lehet picit lazább a hám.

 

 

Weblapunkon minden kutyafajtára és méretre találsz megfelelő felszerelés akár tevékenység szerinti bontásban is. Kapcsolatban állunk a legjobb márkákkal, így jelenlegi vagy jövőbeli kedvencedet tartós minőségi felszereléssel láthatod el.