Közepes testű kutya - Tippek

KÖZEPEST TESTŰ KUTYA 
 

 

ELŐKÉSZÜLETEK


Nagyon fontos döntést hozunk mikor úgy határozunk, hogy egy kutyát hozunk a házhoz. Egy kutya rengeteg  felelősséggel jár, ezért érdemes utánajárni mindennek, még a jövevény megérkezése előtt. A döntéshozatalkor sok szempontot figyelembe kell vennünk.


⦁    Érdemes megismerkedni azokkal a fajtákkal amik elnyerik a tetszésünket.
⦁    Aki kutyust visz haza az otthonába, annak a kutya mérete sok szempontból is fontos lehet. Célszerű alaposan átgondolni mielőtt az új jövevényt otthonunkba visszük, hogy mennyi helyünk van. Nem a legideálisabb, például egy nagy testű kutyát panelba vinni hiszen, nincsen elég mozgástere. Érdemes olyan fajtát választani ami illik a saját életterünkbe, környezetünkbe. 
⦁    Át kell gondolnunk, hogy mennyi időnk lesz arra, hogy mindig tudjunk foglalkozni vele.
⦁    Érdemes utánajárni a kiválasztott kutya fajta, jellemzőinek, temperamentumának, aktivitásának, fajta betegségeinek, mozgásigényének, tanulékonyságának.
 

 

A KÖZEPES MÉRETŰ KUTYÁK JELLEMZŐI 

 

Sok szempontból nézve a legideálisabb választás a közepes méretű kutya, ugyanis ezek a négylábúak se nem túl kicsik, sem pedig túl nagyok, vagyis szinte mindenkinek, mindenhová megfelelő társak lehetnek.


⦁    Az átlagos súly egy közepes testű kutyának általában 18 és 27 kilogramm között van, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. Például, a golden retriever átlagosan 25-32 kilogramm között van, míg a cocker spániel 12-15 kilogramm között. Azonban fontos megjegyezni, hogy az átlag súly csak tájékoztató jellegű, és nem minden kutyafajta esetében ugyanaz. Az egyes fajták súlya nagyban függ az egyed korától, ivartól, aktivitási szintjétől, egészségi állapotától és más tényezőktől.:
⦁    A közepes testű kutyák általában nagyon aktívak és energikusak, és szükségük van sok mozgásra és testmozgásra. Amikor egy közepes testű kutyát tartasz, fontos, hogy megfelelő mozgási lehetőséget biztosíts neki. Az eb rendszeres sétáltatása és fizikai aktivitása segít abban, hogy egészséges maradjon és jó hangulatban legyen. 
⦁    A legtöbb közepes testű kutya barátságos és könnyen megbirkózik más emberekkel és állatokkal.
⦁    Sok közepes testű kutya nagyon intelligens és könnyen tanul, ami segíti azokat, akik tréninget és oktatást igényelnek.
⦁    A közepes testű kutyák általában kiegyensúlyozottak és nyugodtak, de ennek ellenére megfelelő mentális és fizikai stimulációra van szükségük.
⦁    A közepes testű kutyák általában nagyon társaságkedvelőek, és szeretik a családi életet. Szeretnek játszani és részt venni a családi tevékenységekben. Azonban, ha magukra hagyod őket, akkor könnyen unatkozhatnak és destruktív viselkedést mutathatnak, például rágcsálhatnak vagy ásni kezdenek.

Fontos megjegyezni, hogy a közepes testű kutyák különböző igényekkel rendelkeznek attól függően, hogy milyen fajtáról van szó.

 


 

MILYEN SZEMPONTOK ALAPJÁN ÉRDEMES VÁLASZTANI?

 

Ha a közepes méretű kutyák közül szeretnénk választani, nem vállalkozunk egyszerű feladatra. A közepes méretű kutyák ugyanúgy mint a többi fajta, sok mindenben különböznek egymástól. Mindenkinek másért és másfajta kutyus az ideális. Hogy hogyan is érdemes kiválasztani a jövendőbeli kedvencet számos szempontot kell figyelembe venni. Íme néhány fontos szempont, amelyek segíthetnek a megfelelő kutyafajta kiválasztásában:


⦁    Életmód: Első lépésként érdemes megfontolni, hogy milyen életstílusod van, és mennyi időt tudsz szánni a kutyádra. A közepes testű kutyák általában nagyon aktívak és játékosak, így nagyon boldogok, ha rendszeresen sétálnak, futnak vagy sportolnak. Ha szeretsz sportolni, akkor olyan közepes testű kutyát érdemes választanod, amely képes alkalmazkodni az életmódodhoz.
⦁    Szükségletek: Fontos megfontolni a kiválasztott kutyafajta szükségleteit is. Vannak olyan közepes testű kutyák, amelyek nagy mozgásigényűek, míg mások inkább otthonosak és kisebb teret igényelnek. Fontos megismerni a kiválasztott kutya szükségleteit, hogy megfelelően tudják gondozni és boldoggá tenni őket.
⦁    Jellemzők: A különböző közepes testű kutyafajták eltérő jellemzőkkel rendelkeznek. Meg kell határozni milyen temperamentumú kutya lenne számunkra a legideálisabb. Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy nyugodt, lustizni szerető állatot vagy éppen energikus négylábút keresünk, aki a kirándulások, séták alkalmával velünk tart. Vannak olyan kutyák, amelyek nyugodtak és kiegyensúlyozottak, míg mások aktívak és kalandvágyóak. Ezenkívül fontos figyelembe venni a fajta ösztöneit is, például védő ösztön, vadászösztön vagy pásztorkutyás ösztön.
⦁    Méret: Fontos szempont a megjelenés is. Mivel a közepes testméret széles skálán mozog ezért át kell gondolnunk, hogy a lehetőségeinkhez képest mekkora lenne számunkra az ideális kutya. Bár a közepes testű kutyák általában 25-55 cm magasak lehetnek a válluktól a talpukig, azon belül is vannak különbségek a méretük és súlyuk között. Előfordulhat, hogy egy közepes testű kutya neked már kicsinek vagy nagynak tűnik. Ezért fontos előre megfontolni a méretet is.
⦁    Gondozás: Minden kutya igényel bizonyos gondozást. Érdemes előre megfontolni, hogy mennyi időt tudsz szánni a kutyád gondozására, és milyen erőforrásokat tudsz biztosítani számára. Jó utána járni annak is, hogy az adott fajta milyen szőrtípusba tartozik. Ez a későbbiekben fontos lesz hiszen egy ápolatlan kutya egyrészt nem a legszebb látvány, valamint a szőrápolás hiánya sok esetben ronthat a eb életminőségén. Például egy hosszú szőrű kutya igényelhet rendszeres fürdetést és szőrzetápolást, míg egy rövid szőrű kutya kevésbé igényel karbantartást.
⦁    Költségek: A kutyatartás költségei magukban foglalják az állatorvosi ellátásokat, az élelmet, a játékokat, az oltásokat, a kutya kozmetikai kezeléseit és még sok más dolgot. Érdemes előre megfontolni, hogy milyen költségekkel jár a kiválasztott kutyafajta tartása, és mennyit tudsz ebből a célra elkölteni.
⦁    Tanítás: Minden kutya képzést és szocializációt igényel. Érdemes előre megfontolni, hogy milyen nevelési módszerekkel és technikákkal tudod hatékonyan tanítani a kutyádat. Fontos, hogy a kiválasztott kutyafajta intelligens és könnyen tanítható legyen, hogy sikeresen tudjátok megtanulni a kívánt készségeket.
⦁    Egészség: Érdemes utána nézni a kutyák milyen betegségekre hajlamosak esetlegesen, hiszen minden kutyafajtának megvannak a saját genetikai hajlamai, amelyek befolyásolhatják az egészségüket. Érdemes megvizsgálni a kiválasztott kutyafajta hajlamos-e különböző betegségekre, és milyen egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyák a jövőben.


Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy kiválaszd a megfelelő közepes testű kutyafajtát, amely megfelel az életmódodnak, a szükségleteidnek és a személyiségének. Az alapos kutatás és megfontolás elősegítheti, hogy hosszú távon boldog és egészséges életet éljetek együtt.

 

 

ELŐNYEIK


⦁    Nagy előnye ezeknek a fajtáknak a kis termetű és a nagy termetű  társaikkal szemben, hogy képviselőik általában robosztus alkatúnak számítanak, ennek ellenére még is könnyebben kezelhetőbbek mint nagyobb társaik.Néhány közepes testű kutyafajta nagyon jó őrzőkutyaként funkcionál, és nagyon hatékonyan védi a családját.
⦁    A közepes testű kutyák általában nagyon társaságkedvelőek és szeretik a családi életet. Ezek az ebek nagyon lojálisak a családjukhoz és nagyon boldogok, ha a gazdijukkal lehetnek.
⦁    Közepes méretük miatt képesek tekintélyt sugározni, védelmezik a gazdájukat és a  gyerekekkel is általában remekül kijönnek, vamaint jobban viselik a gyerekek által rájuk mért kisebb-nagyobb megpróbáltatásokat, mint apróbb társaik. Márpedig egy család számára igen fontos.
⦁    A közepes testű kutyák általában nagyon intelligensek, ami azt jelenti, hogy könnyen megtanulják a különböző trükköket és parancsokat. Ez megkönnyíti a kutyák képzését, és lehetővé teszi számukra, hogy nagyon hasznosak legyenek a család számára.
⦁    Mivel lassabban nőnek mint a nagy testű társaik, ezért ritkábban is küzdenek életük során ízületi problémákkal vagy csontokat megtámadó betegségekkel. Ezek a kutyák általában egészségesek és hosszú életűek. Bár természetesen minden kutya különbözik, viszont a közepes testű fajták általában kevésbé hajlamosak a genetikai problémákra, mint a nagyobb vagy kisebb testű kutyák.
⦁    A közepes testű kutyák nagyon aktívak és játékosak, ami azt jelenti, hogy remekül alkalmasak olyan családok számára, akik szeretnek sportolni vagy szabadban tevékenykedni. Ezek az ebek nagyon élvezik a sétákat, futásokat, és egyéb fizikai tevékenységeket.
⦁    Nem kell nagyon nagy lakás hozzá és az autóban is jól lehet szállítani, ha kellően hozzászoktatjuk.
⦁    Kiválóak munkakutyának és természetesen családi kutyaként is tökéletesen megfelelnek. 
⦁    A közepes testű kutyák általában gazdaságosak az élelmiszer, az állatorvosi ellátás és más költségek tekintetében, mint például a nagyobb testű kutyák.
⦁    Közepes méretű kutyák élettartama várhatóan 11-15 év, ez sokkal több mint a nagyobb egyedeknél. A könnyen kezelhető és egészséges szőrmók kedvencek ennél fogva hosszú ideig kitartanak szeretett gazdijuk mellett jóban és rosszban egyaránt.


Ez persze csak általános jellemzők, és sokféle közepes testű kutya fajta létezik, amelyek saját egyedi jellemzőkkel és személyiséggel rendelkeznek.

 

KINEK JÓ A KÖZEPES MÉRETŰ KUTYA?


Természetesen mindenkinek aki szereti az állatokat.

Ez a kutyatípus egy igazán jó választás lehet akár lakásban tartjuk majd az ebet, akár kinti kutyus lesz belőle. Jól alkalmazkodnak a lakáskörnyezethez, hiszen nem olyan nagyok, hogy zavarják a lakóteret, de nem is olyan kicsik, hogy szükségük legyen nagyobb mozgástérre, mint amit egy átlagos lakás biztosítani tud. Emellett a közepes testű kutyák általában jó időjárás-tűrő képességgel rendelkeznek, így nem szükséges folyamatosan a szabadban tartani őket, mint például a nagytestű kutyáknál.

A közepes testű kutyák között számos különböző fajta található, amelyek különböznek egymástól méretben, színben, jellemzőkben és igényekben. Ez azt jelenti, hogy könnyebb megtalálni a család számára legmegfelelőbb fajtát, amely megfelel a család életmódjának és szükségleteinek.


Nem esznek sokat, így az anyagi kiadás is mérsékeltebb mint nagyobb társaik esetében és mégis van egy viszonylag masszív méretük és megjelenésük, ami erőt sugároz ha esetleg szükség lenne rá.


Nagyon hűségesek a családjukhoz. A közepes testű kutyafajták között számos olyan van, amelyek nagyszerű családi kutyák lehetnek, mivel általában barátságosak, könnyen képezhetőek és szeretnek időt tölteni az emberekkel. Az ilyen kutyák szinte mindig szeretik a gyerekeket, és remekül tudnak alkalmazkodni a családi rutinhoz, valamint az idős emberek magányát is oldani tudják kedves és ragaszkodó természetükkel. Nagyon hűségesek a családjukhoz és szükség esetetén alkalmasak a család vagy az udvar megvédésére is.. 


Életkoruk a megfelelő táplálás és egészséges tartás mellett optimálisan magas, ami a gazdik számára fontos, hiszen ragaszkodik mindenki a kutyájához és sokáig szeretné élvezni a szeretetét, hűségét, odaadását, barátságát.
Minden tekintetben megfelelnek ezek a méretű kutyusok azoknak az elvárásoknak amiket szőrös, négylábú barátainkkal szemben támasztani szoktunk.

Írja meg véleményét
*
Csak a regisztrált felhasználók hagyhatnak hozzászólásokat.