Close
0 db
Nincs termék a bevásárlókosárba.
Julius-K9 termékek
  Filters
  Magyar / Romanian
  Keresés

  Iskolakezdés kutyáknak

  Iskolakezdés kutyáknak

  Rövidülnek a nappalok, hűvösebb az idő...lassan véget ér a nyár és vele együtt a nebulók "jóvilága" is. Hiszen erősen kopogtat már az ajtónkon az ősz, ami egyet jelent azzal, hogy becsöngetnek az iskolákban.

  Ez azonban nem feltétlenül csak a diákokra korlátozódik, hiszen a kutyusokat is "be lehet íratni" suliba. Otthoni körülmények között is sok mindent megtaníthatunk kölyökkutyánknak, azonban ha úgy érezzük nincs elég tapasztalatunk nevelésben, esetleg komolyabb feladatra szánjuk kedvencünket (pl. rendészeti- vagy hospice szolgálat stb.) érdemes szakértő kezekre bízni.

  A kutyák születésük pillanatától kezdve tanulnak. Eleinte anyjuktól, fajtársaiktól lesik el a saját környezetük alapfolyamatait, majd erre építkezve kezdenek nyitni a nagyvilág megismerése felé.

  Tippek otthonra

  Sokan úgy gondolják, hogy 5-6 hónapos koruk előtt nincs értelme foglalkozni a nevelésükkel. Pedig fontos lenne, hogy mielőbb elkezdjük tanítgatni. A kölyökkutyánál eleinte érdemes az otthoni szabályok elsajátítására valamint az egyszerű vezényszavakra fókuszálni. Legyünk nagyon türelmesek és max. 5-10 percig próbáljuk meg fenntartani a figyelmét. Mindenképp dicsérjük meg, hisz ez ösztönzőleg hat kis kedvencünkre.

  A környezet fontossága

  Minél előbb szoktassuk hozzá a hámhoz, nyakörvhöz és pórázhoz. Igyekezzünk már kölyökkorban több helyre magunkkal vinni, hisz így ismeri meg igazán a világ dolgait, élethelyzeteket és minden tapasztalattal egyre magabiztosabban mozog majd az utcán, boltban stb. Így felnőttkorában már szinte bárhová magunkkal tudjuk vinni, hisz nem produkál majd félelmi reakciókat, illetve megtanul viselkedni, engedelmeskedni.

  Első lecke: a szocializáció

  3-4 hónapos korára a kiskutya már alkalmassá válik, hogy megkezdje a kutyaiskola kölyökcsoportját, ahol elsőként a többiekkel való helyes viselkedést fogja megtanulni. Ebben az időszakban kinyílik számára a nagyvilág és minden (emberek, hangok, szagok, állatok...) érdekelni fogja. Meg kell tanulnia, hogy mivel hogyan viselkedjen illetve, hogy bizonyos helyzetekre hogyan reagáljon.

  El kell juttatni oda a kutyust, hogy megtanulja hol a helye a falkában. Ne tanúsítson indokolatlanul agressziót se ember, se állat iránt. Valamint törekedni kell, hogy a fajtársaival való találkozásokat is a helyén kezelje.

  Ne változtasd megformáld!

  Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a kutyáknak vannak fajtából adódó, velük született tulajdonságaik. Ezeket ugyanúgy, ahogy embertársaink esetében, kedvencünknél is el kell fogadnunk. Viszont formálhatjuk őt, előtérbe helyezve az eb egyéniségét és erősségeit. Semmiképpen ne próbáljunk meg ráerőltetni olyasmit, ami számára kellemetlen. Ha fóbiaszerű reakciókat vált ki belőle mondjuk a vihar, a füst vagy a tűzijáték ne babusgassuk, de viselkedjünk empatikusan. Kérjük viselkedésterápiával foglalkozó szakember segítségét, ha huzamos ideig fennáll ez a félelem.

  Az otthoni nevelés legalább annyira fontos egy kutya életében, mint a szakmai. Viszont a családi környezetben többnyire azt tanulja meg, hogy hol ehet, ihat, aludhat és tartózkodhat, valamint a társas viselkedés alapjait. Ezzel szemben a kutyaiskolában elsajátíthatja azt is, hogy a zavaró tényezők mellett is engedelmesen viselkedjen, felismerje a többi kutya jelzéseit és megfelelő módon reagáljon azokra.

   

  Írja meg véleményét
  Kategóriák