Close
0 db
Nincs termék a bevásárlókosárba.
Julius-K9 termékek
  Filters
  Magyar / Romanian
  Keresés

  Aggódjunk vagy ne a péntek 13. miatt?

  2017. október 13., péntek

  A péntek 13-a régóta el van könyvelve balszerencsés napnak. Éppen ezért sokan legszívesebben otthon, az ágyukban töltenék el ezt a 24 órát, némi szentelt víz, Biblia és fokhagymafüzér társaságában.

  Íme néhány érdekesség, ami okot ad rá vagy épp cáfolja a péntek 13. peches mivoltát:

  - Legfeljebb 14 hónap telhet el úgy, hogy egy péntek se essen 13-ra.

  - Úgy tűnik a történelem befolyása e témában is nagy, hisz pénteken feszítették keresztre Jézust, az utolsó vacsorán pedig 13-an ülték körbe az asztalt. A Ragnarök (viking mitológia) háborúját megelőző ceremónián is tizenhárman vettek részt. A pogány kultúrákban mindig a hét 5. napját szentelték isteneiknek; ebből következhet a babona, miszerint amibe pénteken belefogsz az balszerencsés véget ér.

  - Eredhet ez továbbá abból, hogy IV. Fülöp 1307. október 13-án, pénteken fogatott el több száz templomos lovagot.

  - Lehet ez egy fóbia is, amikor minden 13-as számtól retteg az illető.

  - Vajon mennyien hisznek a babonában? Talán nem meglepő, de sokan. Elég csak az Apollo-13 legénységére gondolni, akiknek űrhajója meghibásodott, bár végül szerencsésen földet értek mindannyian. Az amerikai légierőnek sem volt soha F-13-as jelzésű vadászgépe. Forma-1-es autókon sem látunk 13-as rajtszámot, de még San Franciscóban is Funston Avenue-nak nevezték el inkább a 13. sugárutat.

  - A 13-as fóbia "nyugati betegség", de ez nem azt jelenti, hogy a keleti földrészen nincs ilyen típusú félelem. Kelet-Ázsiában például a 4-es számtól tartanak ugyanennyire. Olaszországban a péntek 17-től rázza ki az embereket a hideg, mert a római számokkal írt 17-es anagrammája a latin VIXI szót adja ki, mely azt jelenti "éltem".

  - A misztikum után lássuk van e ennek tudományos alapja. A Science szerint 2026. november 13-ra a népességnövekedés elér egy pontra, amit ítéletnapként neveztek el a szerzők. Ha ez nem történik meg, 2029. április 13-ra is kitűztek egy világvégét, még hozzá a NASA munkatársai. 2004-ben ugyanis felfedeztek egy Texas nagyságú aszteroidát, aminek egy a hatvanhoz az esélye, hogy eléri a Földet azon a napon.

  - Az Egyesült Államokban olyannyira erős a 13-tól való félelem, hogy akár 800-900 millió dolláros bevételkiesést is jelenthet ez az országnak. Sokan nem ülnek ilyenkor repülőre, autóba, sőt még munkába sem mennek, mert félnek a pechszériától.

  - Arnold Schönberg osztrák zeneszerző őszintén hitte, hogy a 13-as számnak szerepe lesz a halálában. Végül 76 éves korában, párnák közt halt meg július 13-án, pénteken.

  Egy biztos, a babonás embernek mondhat bárki bármit, akkor is örök mumus lesz számára péntek 13-a. Viszont a realitás talajától túlzottan ne rugaszkodjunk el, hisz nem állhat meg az élet emiatt.

  Valamint lehetőség szerint fekete macskánkat se hanyagoljuk ilyenkor. Ében fekete kutyusainkat meg pláne ölelgessük meg duplán :)

  Hagyjon egy hozzászólást